Vreugdekreten op 16 maart 2017, want Sint-Donatus Merchtem viel in de prijzen tijdens de 26e 'Trofee voor het Nederlands' in CC Den Horinck Hoofdfoto

Freddy wijst de weg

Vreugdekreten op 16 maart 2017, want Sint-Donatus Merchtem viel in de prijzen tijdens de 26e 'Trofee voor het Nederlands' in CC Den Horinck (Zellik). Onze leerlingen – Karen De Vos, Kevin Van Wichelen, Kelly De Preter en Yordi De Block – wisten het publiek en de jury te overtuigen met hun redevoeringen en sleepten maar liefst €750 in de wacht, aangeboden door Rotary Asse. Een bedrag dat onze school zou besteden aan een culturele uitstap.

Na uitgebreid overleg met de verschillende betrokken klassen werd er uit het aanbod voorstellen een stadsspel in Brussel gekozen. Op vrijdag 30 juni zouden we ons met een groep bereidwillige leerlingen storten op een iChallenge, een interactief spel met tablets waarbij verschillende groepen het tegen elkaar opnemen. Kwestie van het schooljaar op een originele manier af te sluiten. Zo geschiedde...

Freddy de kabouter, want zo heette onze plaatselijke gids, verscheen op de tablets van elk deelnemend groepje en toonde ons de weg doorheen Brussel vanaf de Grote Markt. Op een ludiek stadsplan konden we onze eigen locatie en die van de
andere groepen in de gaten houden en kregen we te

zien waar we moesten zijn voor een nieuwe opdracht. We werden onder meer uitgedaagd om foto's te maken rond thema's als meertaligheid, Europa, stripverhalen, bezienswaardigheden en traditionele gerechten. Die foto's gooiden we in de strijd om de andere groepen te slim af te zijn. Geluidsfragmenten opnemen in het Brusselse dialect en een expressieve voorstelling creëren van de Ravensteingalerij mochten evenmin ontbreken. Freddy liet ons bovendien op een interactieve manier kennismaken met de geschiedenis van Brussel en de plaatselijke architectuur aan de hand van open en meerkeuzevragen. Bekende en minder bekende curiositeiten passeerden de revue.

Kortom, na enkele intense weken van studie en examens werden onze zesdejaars niet alleen beloond met een diploma secundair onderwijs en een feestelijke proclamatie op school, maar konden ze ook op een culturele manier proeven van onze hoofdstad. Freddy zocht zijn paddenstoel weer op en wij keerden per spoor huiswaarts met een denkbeeldige rugzak vol weetjes. Van een mooie afsluiter gesproken... Dank jullie wel, leden van Rotary Asse!

Niels De Boeck, begeleidende leraar