Trofee voor het Nederlands gaat naar Sint-Donatus ASO en naar Sint-Godelieve Londerzeel. Hoofdfoto

Op donderdag 16 maart was het opnieuw zo ver. Rotary Club Asse organiseerde in CC Den Horinck te Zellik zijn jaarlijkse ‘Trofee voor het Nederlands’. De Rotary Club Asse wil met deze wedstrijd de taalvaardigheid van de laatstejaars stimuleren. De uitdaging van dit tornooi is voor de jonge deelnemers niet min: spreken voor een volle zaal. Ze brengen en verdedigen een eigen onderwerp en in een tweede luik becommentariëren en bespreken ze een ongeziene tekst, waarvoor ze 20 minuten voorbereidingstijd krijgen. De scholen van de winnende laureaten krijgen een cheque, die aan een culturele activiteit moet besteed worden. Vier TSO-scholen namen deel: de Sint-Martinusscholen uit Asse, de Gemeentelijke Technische School Merchtem, het Sint-Donatusinstituut Merchtem en het Sint-Godelieve-instituut uit Kapelle-op-den-Bos. Voor ASO waren de Sint-Martinusscholen Asse, Sint-Donatusinstituut Merchtem, Sint-Jozefsinstituut Ternat, Regina Caeli Dilbeek en KA Zaventem van de partij. Voor het TSO ging het brons ging naar Dante Nachtergaele (Sint-Godelieve), Laura Praet (Sint-Martinus TSO) kreeg zilver en Sam Callewaert (Sint-Godelieve) veroverde goud. Voor het ASO was het brons voor Arnout Eykerman (Regina Caeli Dilbeek), zilver ging naar Mirte Van Campenhout (Sint-Jozef Ternat) en Karen De Vos (SintDonatus Merchtem) won goud. De trofee voor het Nederlands ging dit jaar naar de ASO-afdeling van de Sint-Donatusschool Merchtem en naar de TSO-afdeling van het Sint-Godelieve-instituut. De prijs van de publieksjury ging naar Karen De Vos van Sint-Donatus ASO Merchtem en naar Sam Callewaert van het Sint-Godelieveinstituut. Daarmee velde deze jury dit jaar hetzelfde oordeel als de vakjury. Juryvoorzitter Lode Pletinckx beschreef in een paar indrukken het optreden van de jonge deelnemers. Hij stelde vast dat de algemene doelstellingen ruim gehaald worden met een vrij goede zegging en een vrij vlotte taal. Dat betekent niet dat het taalgebruik vlekkeloos is. Er moet bijvoorbeeld nog meer aandacht besteed worden aan de Brabantse klanken. In de vakjury zetelden zoals elk jaar enkele taalcoryfeeën die de prestaties van de jonge generatie beoordelen . Daarnaast kan een jongerenjury de taalwedstrijd al enkele jaren mee evalueren en een publieksprijs uitreiken, wat soms een heel ander resultaat oplevert. Maar dit jaar was de jonge jury het compleet met de vakjury eens. Dit is ook even het vermelden waard. (DG)