Sint-Jozef Ternat best in welsprekendheid

Sint-Jozef Ternat best in welsprekendheid Hoofdfoto

ASSE/TERNAT - Het Sint-Jozefinstituut (ASO) uit Ternat en Sint-Godelieve (TSO) uit Kapelle op den Bos leverden dit jaar de uitblinkers op de jaarlijkse Trofee voor het Nederlands van Rotary Asse in Zellik.

Na 22 edities is het scholentornooi in welsprekendheid een klassieker geworden in de west- en noordrand van Brussel. Rotary Asse levert dan ook jaarlijks een organisatorisch hoogstandje, wat de leraren Nederlands beslist motiveert om telkens weer hun beste beentje voor te zetten voor deze taalwedstrijd. Met de wedstrijd wil Rotary de taalvaardigheid en het correct taalgebruik promoten, wat zeker in de Brusselse rand best wel een nobel doel is.

Zowel in het ASO als in het TSO vaardigden middelbare scholen uit Asse, Zaventem, Ternat, Merchtem en Kapelle op den Bos telkens twee laatstejaars af en Rotary bekostigt ook het vervoer om alle laatstejaars naar Den Horinck te brengen als publiek.

In het TSO ging de trofee naar Jensen Masijn van GTSM Merchtem, al scheelde het oordeel van de jury slechts één puntje met Kirsten Goedgezelschap van het Sint-Godelieve-Instituut.

Het brons was voor Chiara Tolpe van de Sint-Martinusscholen Asse.

Sint-Godelieve kaapte de scholentrofee weg, Mathias Praet van Sint-Martinus kreeg de publieksprijs. In het ASO staken de twee pupillen van het Sint-Jozef Ternat er duidelijk bovenuit. De school heeft met Thomas Debrock, die eerder al hoge ogen gooide in de BBC Public Speaking Award - een toonaangevend spreektornooi - een goudhaantje in deze discipline in huis. Hij overtuigde met verve zowel de vakjury als de publieksjury. Nicolas Evenepoel, eveneens van Sint-Jozef, werd tweede, Eveline Van Raes van Sint-Donatus Merchtem derde.

Auteur en taalvirtuoos Geert Van Istendael, die voor het eerst mee in de vakjury zat, was onder de indruk van de wedstrijd. ‘De taalvaardigheid en de vlotheid zijn er zeer sterk op vooruitgegaan, zeker in vergelijking met toen ik zelf die leeftijd had', aldus Van Istendael.

‘De opbouw van de beste toespraakjes was heel logisch en coherent, af en toe ook grappig. De uitspraak was niet al te gek, al vind ik dat je wel wat tolerant moet zijn voor plaatselijke tongvallen. Anderzijds hoor ik nog steeds zware taalfouten. ‘Voor te zeggen' in plaats van ‘om te zeggen', om maar één voorbeeldje te geven. Daar zou men toch echt wel op moeten letten.'

Klik op deze link om het artikel te downloaden