Redenaarstalenten strijden voor ‘Trofee voor het Nederlands’

Redenaarstalenten strijden voor ‘Trofee voor het Nederlands’ Hoofdfoto

ASSE ­ Veertien leerlingen uit het ASO en TSO namen het donderdagnamiddag tegen elkaar op tij­ dens het welsprekendheidstornooi ‘Trofee voor het Nederlands’. Rotary Club Asse organiseerde deze wedstrijd al voor de 28ste keer.

De Rotary Club Asse organiseert al sinds 1991 jaarlijks haar ‘Trofee voor het Nederlands’. Enkele toenmalige leden stelden vanuit hun beroepservaring vast dat de kennis van het geschreven, maar vooral van het gesproken Nederlands veel te beperkt was bij heel wat jongeren. Daarom werd de welsprekendheidswedstrijd voor de laatstejaarsleerlingen van het secundair onderwijs in het leven geroepen. De wedstrijd test de taalvaardigheid van de deelnemers via twee spreekbeurten. De eerste spreekbeurt handelt over een zelfgekozen onderwerp en wordt op school voorbereid. Tijdens de tweede spreekbeurt behandelen de deelnemers een ter plaatse gekozen artikel over de actualiteit.

Professionele jury

Dit jaar deden veertien leerlingen een gooi naar de ‘Trofee voor het Nederlands’. Voor het ASO waren er acht kandidaten uit Regina Caeli Dilbeek, Sint­Donatus Merchtem, Sint­Jozef Ternat en Sint­Martinus Asse. Uit het TSO waren er zes deelnemers uit Sint­Godelieve Kapelle­op­den­Bos, GTSM Merchtem en Sint­ Donatus. Zij moesten hun spreekbeurten voordragen aan alle andere leerlingen in een vol GC Den Horinck in Zellik. Een professionele jury met onder meer germanisten en journalisten als Ivan Sonck, Geert Van Istendael en Lode Pletinckx beoordeelde de spreekbeurten. Daarbij werd niet zozeer naar de inhoud geluisterd, maar wel naar de gehanteerde taal en uitspraak.

Geen eenvoudige thema’s

De laatstejaars sneden daarbij niet altijd de meest eenvoudige thema’s aan en kozen als onderwerp onder meer de privacywetgeving, de klimaatacties of het gebruik van enkelbanden. Jennifer Djamusala van het Sint­Donatus ASO hield een opvallende redevoering over de aandacht die in België gegeven wordt aan het koloniaal verleden van Congo. “Iedereen hier kent de genocide in nazi­Duitsland op de Joden. Maar vraag in België wie iets meer kan vertellen over de genocide in Congo onder het koloniaal bewind van ons land, en het blijft stil. Congo verdient meer dan tien slides op de powerpoint van die van geschiedenis of tien pagina’s in het handboek”, klonk het bevlogen.

JENNIFER DJAMUSALA DEELNEEMSTER

“Iedereen hier kent de genocide in nazi-Duitsland op de Joden. Maar vraag in België wie iets meer kan vertellen over de genocide in Congo onder het koloniaal bewind van ons land, en het blijft stil”

Bij het TSO was Victoria Teuwen van Sint­Donatus de gouden laureaat, Astrid Luypaert van Sint­Martinus was dat voor het ASO. Beide scholen ontvingen een geldprijs van 750 euro. Alle deelnemers ontvingen ook nog een boekenpakket.

Redenaarstalenten strijden voor ‘Trofee voor het Nederlands’ Foto 1