ELIM in Zuid Afrika - home voor gehandicapte kinderen

ELIM in Zuid Afrika - home voor gehandicapte kinderen Hoofdfoto

Heel wat Assese Rotaryvrienden weten dat het Zuiden van Zuid Afrika een land van onvergetelijke schoonheid is .

Je hebt er de beide oceanen , die hun golven laten sterven op warme zandstranden of die rusteloos beuken tegen kleurrijke ,grillige rotskusten . Je hebt er de bergen die zich scherp aftekenen tegen de staalblauwe hemel en tussen die bergen vind je brede groene valleien vol wijngaarden en fruitplantages. Neem er nog de witgekalkte Oud-Hollandse boerderijen met hun donkere rietdaken bij en dit alles is wat je beleeft in Stellenbosch , Paarl ,Franschhoek en menig ander dorpje .

Wat verder op , naar de Indische Oceaan toe , ligt ELIM , een dorp dat vooral bevolkt wordt door leden van de Moravische Kerkgemeenschap. De meeste bewoners zijn kleurlingen . Zij hebben een sterk samenhorigheidsgevoel en spreken elkaar aan met “broeder” en “zuster” . Elim heeft ook een heel mooi Moravisch ,witgekalkt, kerkje met een uniek orgel en bijhorende akoestiek. Enkele jaren geleden startte de kerkgemeenschap met een tehuis voor mentaal gehandicapte (=”gestremde” ) kinderen .

Het is daar dat een paar lokale autoriteiten onze groep Rotariërs heen brachten in Februari 2002.

De kennismaking gebeurde tijdens een eenvoudige lunch terwijl daarna achtereenvolgens de Kerk ,de lokale molen en het vermelde tehuis bezocht werden. Het werd ons al snel duidelijk dat een beetje financiële hulp onzerzijds hier wonderen zou verrichten.

De 2 slaapzalen ( jongens en meisjes ) zijn zo krap dat de stapelbedden slechts op 30-40 cm van elkaar staan . Het sanitair is even ontoereikend . Luchtkoeling is er niet ,en in de Afrikaanse zomers heeft dit wat te betekenen .

De kinderen komen van vele tientallen km hier vandaan en blijven meestal gedurende het hele jaar in Elim. Alleen tijdens de grote vakantie gaan ze huiswaarts .Veel ouders zijn zo arm dat ze de 150 Rand/maand verblijfkosten niet kunnen betalen .

Bij onze thuiskomst in Asse besloten we gedurende 3 jaar het Foster Parentship (=peterschap) op te nemen voor een 12-tal kinderen .

In 2002 en 2003 werden de bedragen ( telkens in de grootorde van 1800 Euro ) op de bankrekening van de MISPAH Skool gestort en 2004 bood , dank zij mijnverblijf in Z.A., een ideale gelegenheid om de ( laatste ) bijdrage persoonlijk te overhandigen en tevens te zien wat met onze vorige sponsoring gerealiseerd werd .

Afspraak werd gemaakt op 24 Februari en rond ons bezoek werd een korte plechtigheid opgezet met toespraakjes van Nico August ,de schoolvoorzitter , en Mrs Temmers ,de directrice , en van Chris Punt , lokaal gemeenteraadslid , met uiteraard een toelichting over Rotary door mijzelf .

De lokale pers toonde grote belangstelling voor de school en voor onze sponsoring De gelegenheid werd aangegrepen om nog eens de noden van de instelling en het in gebreke blijven van de overheid te onderlijnen .De krant wordt nagestuurd .

Dit alles gebeurde in sappig Afrikaans en werd rijkelijk begeleid met koffie , thee en lekkere zelfgebakken koekjes.

Na de ceremonie begon de rondgang , vooreerst naar de slaapzalen . Deze liggen er , spijtig genoeg nog onveranderd bij , terwijl inmiddels het aantal kinderen opgelopen is tot een klein 70-tal . De bouw van 2 nieuwe slaapruimten zal nu de eerste prioriteit krijgen .

Sedert ons bezoek in 2002 is er heel wat veranderd in de MISPAH Skool . Vier heel mooie nieuwe klaslokalen zijn volledig afgewerkt en worden eerstdaags in gebruik genomen . Een garage voor de voertuigen en een administratiegebouw naderen hun voltooiing .

We konden ook een klas in volle activiteit bezoeken . Het enthousiasme en de spontaneïteit van de kinderen , maar vooral van de leerkrachten is bewonderenswaardig .

Alle kinderen dragen nette uniformen en zien er heel verzorgd uit . Lezen en schrijven zal het de meeste wel nooit lukken , maar ze leren wat tuinieren , compost maken en kleine houtbewerking uitvoeren. Er is dag en nacht bewaking en er heerst orde en discipline .

Mevr Temmers vertelt ons dat het gestorte Rotary-geld en ook de 16.200 Rand die ik overhandigd heb , dienen voor de bekostiging van het verblijf van behoeftige kinderen , maar evengoed algemeen besteed wordt aan sportuitrusting ,verplaatsingen, kledij en andere noden .

Net zoals in onze gelijkaardige instellingen, kan je alleen maar in bewondering staan voor het werk dat deze opvoeders dag en nacht verrichten . Je moet een grenzeloze toewijding en een engelengeduld hebben om dit jarenlang te blijven doen . En dit gebeurt in ELIM !!

Als Rotary Asse mogen we fier zijn dat wij door onze bijdragen de hele MISPAH Skool een stukje gelukkiger hebben kunnen maken.

Willy

ELIM in Zuid Afrika - home voor gehandicapte kinderen Foto 1 ELIM in Zuid Afrika - home voor gehandicapte kinderen Foto 2